Ammunition i skidskytte

I skidskytte säger reglerna att geväret måste väga minst 3,5 kg. Det handlar om lätta, ergonomiskt utformade gevär. Dessa gevär har kammare utformade för patroner för så kallad ”kaliber .22 Long Rifle”. Det finns andra variationer av skidskytte i olika länder, bl.a. kallade Moose Bilathon, som använder ”kaliber .17”, men i den olympiska är standarden kaliber .22. Det är endast den som är tillåten i vanligt skidskytte.

 

Ammunition gjord för kyla

Skidskytte är ju en vintersport och tränas och tävlas i regel i kalla klimat. Problemet är att vanliga patroner i regel blir påverkade av kyla om de når lägre än frysgraden, alltså noll grader Celsius (eller 32 F°) och där under. Därför måste man i kalla klimat alltid använda sig av Patroner som är särskilt gjorda för att klara av kyla och extrem kyla. Just kaliber .22 Long Rifle är därför en typ av ammunition som är speciellt skapad för att klara av sträng kyla. Den här typen av ammunition används också ofta i norra, kalla trakter. Särskilt vid polcirkeln använder militär och kustbevakningen just den här typen av ammunition.

 

Stränga förhållanden kräver mycket testning

Företagen som tillverkar ammunitionen testar den därför regelbundet i sträng kyla och utför kvalitetskontroller. Även tillverkarna av vapnen testar gevären tillsammans med ammunitionen i kyla ner mot minst -20 grader Celsius. Men även om tillverkarna utför tuffa tester så råder man skyttarna att själva testa gevären tillsammans med ammunition i kyla. Eftersom det finns många olika tillverkare är det bra för utövarna av sporten att själva försäkra sig om att just deras kombination av vapen och ammunition är optimal.

Lämna en kommentar