Vad kostar utrustning för längdskidåkning?

Vad ska egentligen en längdskidåkare ha för utrustning och vad skiljer den från andra skidåkares? När man köper utrustning för längdskidåkning så måste man ju veta vad man ska leta efter. Så när man vet vad man ska leta efter kommer nästa fråga – vad ska utrustning för längdskidåkning få kosta?

 

Hur mycket kostar längdskidor?

Om du letar efter längdskidor är det viktigt att du vänder dig till en sportaffär som specialiserar sig längdskidåkning eller i vilket fall har särskilda kunskaper om längdskidåkning. De hjälper dig att anpassa skidor efter din längd. Längden på skidorna ska vara 20-30 centimeter längre än din egen längd. Men det som är viktigt är att butiken ska ha specialdesignade instrument för att mäta spänningen i skidorna. Om dina skidor är för hårt spända skidor kommer detta med stor sannolikhet leda till bakhala skidor. Skidorna skall inte heller vara för mjuka för då ger de dåligt glid och blir svåra att åka. Men det är svårt att säga exakt hur mjuka de får vara eftersom det beror på din egen vikt, samt hur säker och erfaren du är som just längdskidåkare. Även detta är bra att gå igenom med en skidspecialist.

Nya längdskidor kostar mellan allt från 400 kronor om du lyckas hitta bra kampanjer till uppåt 10 000 kronor. Vad du behöver beror på dina egna förutsättningar och hur ofta du åker. De billigaste varianterna kommer ofta omonterade eller saknar bindningar. En outlet kan vara ett alternativ om du vill hitta nya längdskidor för ett billigare pris. Begagnade skidor får man för en billig peng på de flesta säljsajterna, men du kan få svårt att hitta skidor som verkligen passar dig. Så om du tycker att begagnade längdskidor räcker för dig så vänd dig till en butik som köper och säljer just begagnade sportartiklar så att du kan få samma hjälp som i en vanlig sportaffär. Oavsett vad du väljer, försök i vilket fall att lära dig så mycket som möjligt om dina längdskidor innan du köper dom.

 

Vad kostar skidstavar?

Det man vill ha för längdskidåkning är lätta, hårda stavar, det är dessa som ger den bästa skidupplevelsen. Men de lätta stavarna är i regel också de dyraste.
Stavar för längdåkning kostar mellan allt från ett par hundra kronor till några tusen.

 

Vad kostar pjäxor till längdskidor?

Pjäxor till längdskidor bör få kosta runt 1000 kronor om du bara åker någon gång per år. Om du tävlar är det värt att titta på pjäxor över tusenlappen. Priserna varierar mycket, men se till att de passar bindningen på dina skidor.

 

Hur mycket kostar bindningar till längdskidor?

Om du behöver bindningar till dina längdskidor är det viktigt att se till att de passar de pjäxor du redan har eller köper. De vanligaste priserna för bindningar ligger på runt 300 kronor uppåt 1000 kronor. Man hittar bra märken med bra kvalitet runt 500 kronor.

 

Vad kostar skidglasögon?

Skidglasögon är alltid rekommenderade. Särskilt om du åker när det snöar mycket och då det är stark sol är skidglasögon viktigt. Tänk även på att solen ligger lågt på vintern och därför är mötande lågt ljus vanligt som kan blända dig eller göra det svårt att se konturer. Investera därför i bra skidglasögon med färgat glas.

Man kan hitta skidglasögon för runt 400 kronor och uppåt många tusen kronor. Det går även att få slipade solglasögon och så kallade inserts, slipade glas som man sätter i glasögonen. Då tillkommer även priset för slipningen och även eventuellt synöndersökning. Men det är viktigt att gå till en optiker om man vill skaffa detta eftersom glasen sitter längre fram än vanliga glasögon vilket kan ge en förvrängd syn.

Lämna en kommentar