Regler för skidskytte

Det latinska namnet för skidskytte, Biathlon, avslöjar att skidskytte egentligen handlar om två olika tävlingar. Biathlon betyder just att ”ena två tävlingar”. Den ena delen av tävlingen är en skidtävling, helt enkelt att ta sig fram på skidorna. Och den andra delen består av att man stannar upp längs vägen och skjuter prick på tavlor med gevär. Svenska skidskytteförbundet har publicerat tävlingsreglerna på sin hemsida. Det här en förenklad version av reglerna för skidskytte:

 

Regler för Distans

Det 20 km individuella loppet (15 km för kvinnor) är den äldsta skidskyttetävlingen. Skidskytten skjuter fyra gånger på måltavlorna i ordningen liggande, stående, liggande, stående, på totalt 20 mål. För varje missat mål läggs till en fast strafftid, vanligtvis en minut, till skidtiden för skidskytten. Tävlingsstarten förskjuts för varje tävlande, normalt 30 sekunder.

 

Regler för Sprint

Sprinten är 10 km för män och 7,5 km för kvinnor. Skidskytten skjuter två gånger på varje skjutbana, en gång liggande och en gång stående, totalt 10 skott. För varje miss måste deltagaren åka en straffslinga på 150 m innan tävlingen kan fortsätta. Precis som i den individuella tävlingen startar skidskyttarna i intervaller.

 

Regler för Jaktstart

I jaktstart separeras skidskyttarnas start av tidsskillnader från ett tidigare lopp, oftast en Sprint. Tävlingen som passerar mållinjen först är vinnaren. Avståndet är 12,5 km för män och 10 km för kvinnor, det finns fyra skytteutfall (två benägna, två stående, i den ordningen). Varje miss innebär en straffslinga på 150 m. I denna gren startar endast de 60 topprankade skidskyttarna efter föregående lopp.

 

Regler för Masstart

I 110 Masstart startar alla skidskyttar samtidigt och den första över mållinjen vinner. I denna tävling på 15 km (12,5 km för kvinnor) finns det fyra skytteutslag (i ordningen två liggande, två stående). Liksom i Sprint-tävlingar måste tävlande åka en 150 m straffslinga för varje miss. Endast de 30 av de topprankade idrottarna står samtidigt på startlinjen (hälften av masstarten).

 

Regler för Stafett

Stafettlagen består av fyra skidskytteåkare, som vardera åker 7,5 km (män) eller 6 km (kvinnor), med två skottrundor; en liggande, en stående. För varje omgång med fem mål finns det åtta kulor tillgängliga, även om man bara får ladda de tre sista manuellt en i taget från reservhållare eller kulor som konkurrenttävlande deponerar i brickor, eller på matten vid skjutlinjen. Om det fortfarande finns missar efter åtta kulor, måste en 150 m straffslinga tas för varje återstående mål kvar. Deltagarna i första banan startar alla samtidigt. Varje idrottare i ett lag röra vid lagets nästa bandeltagare för att utföra en giltig byte.

 

Regler för Mixedstafett

Två damer och två herrar tävlar samtidigt i laget för Mixedstafett. Damerna åker 6 km och sedan herrarna 7,5 km var. I övrigt är reglerna desamma som i Stafett.

 

Regler för Singel Mixstafett

Singel Mixstafett är den nyaste av grenarna i skidskytte som fört blev införd på VM 2016. Detta är en stafett med en kvinnlig och en manlig deltagare, som vardera åker två gånger med vardera en liggande och en stående skjutning. Växlingen sker direkt efter den andra skjutningen. Man åker kortare avstånd än vid stafett innan skjutningarna (2 km för damer, 2,5 km för herrar), men respektive deltagare får åka fler varv. Straffrundan är hälften så lång som för stafett (75 m).

Lämna en kommentar