Utrustning för längdskidåkning? Betala med Visa vs Mastercard

För att bli bra på skidskytte behöver du först bli bra på längdskidåkning. Utrustning för längdskidor kan kosta en slant och kan behöva betalas med ett kreditkort. Frågan är om du ska betala med Visa eller med Mastercard. Vi går igenom skillnaden.

Visa vs Mastercard – likheter och skillnader

I mångt och mycket är Visa och Mastercard väldigt lika varandra och du som konsument kommer troligtvis inte ens märka någon skillnad. Den faktiska skillnaden är att korten kommer från två olika företag, båda företagen är amerikanska.

Både Visa och Mastercard har olika typer av kontokort, så som kreditkort och debetkort.

Varumärket Visa har korten:

  • Visa electron
  • Visa

Visa electron är ett kontokort som är kopplat till ett konto hos banken. För att kunna betala med Visa electron måste kortläsaren alltid vara direktuppkopplad till banken med en internetuppkoppling. Det går alltså inte att göra offline-köp.

Visa däremot är ett kreditkort som inte är kopplat till ett bankkonto, utan istället får du en faktura på alla dina inköp en gång i månaden som du betalar. Oftast kan du välja att betala hela beloppet eller en del av beloppen, men då kommer ränta att läggas på.

VISA kort → De bästa betal- & kreditkorten från Visa (2021)

Varumärket Mastercard har korten:

  • Debit Mastercard
  • Mastercard
  • Maestro

Debit Mastercard är ett kontokort som är kopplat till ett bankkonto. Detsamma gäller Maestro, skillnaden är att Maestro behöver också vara uppkopplad mot banken vid köp.

Mastercard är precis som Visa ett kreditkort där du betalar för alla dina inköp en gång i månaden via en faktura.

Skillnaden mellan Mastercard vs Visa

Skillnaderna är ytterst små, men finns där. En viktig skillnad är att Visa har förbjudit alla handlare att ta ut en avgift för kortbetalning med deras kort. I Sverige är det alltid otillåtet för handlare att ta ut en avgift för kortbetalning men det är det inte i alla länder runt om i världen. Du får därför räkna med att en avgift kan tillkomma om du betalar med Mastercard internationellt.

Däremot har Mastercard en något större internationell utbredning än vad Visa har. I en del mindre utvecklade länder kan du stöta på problem om du vill betala med ditt Visa kort. Men oftast fungerar även Visa bra i de allra flesta länder runt om i världen.

Mastercard har också generellt en bättre växlingskurs än Visa, men skillnaden är väldigt liten. Här är det viktigaste att du håller koll på din kortutgivares valutapåslag, eftersom det gör den stora skillnaden.

Vilken är vinnaren i tävlingen Visa vs Mastercard?

Studerar man skillnaderna i detalj så är det Mastercard som vinner tävlingen, speciellt om du ska betala med ditt kort utomlands. Ska du åka och kolla på Skidskytte-VM bör du alltså satsa på Mastercard.

Men skillnaden är så pass liten att du inte bör lägga stor vikt på det, fokusera istället på vilken kortutgivare som kan erbjuda dig bäst villkor. Där ligger den faktiska skillnaden.

 

 

 

 

 

 

Lämna en kommentar