Hur långa längdskidor och stavar ska man ha till längdskidåkning?

När man köper längdskidor är det viktigt att man köper rätt längd för bästa stabilitet, smidighet i åkningen och för bästa glidförmåga. Detta är lika viktigt för både de vuxna och barnens upplevelse vid skidåkning. Dessutom, om du ska tävla, så finns speciella regler att ta hänsyn till. Därför är det bästa att man alltid köper sina skidor hos en skidexpert eller hos en specialist på längdskidor. Då kan butiken eller säljaren visa dig rätt skidor för din egen längd och vikt. Längden räknas dock något annorlunda för barn. Svaret på frågan om hur långa längdskidor man ska ha skiljer sig även något om man håller på med klassisk längdskidåkning eller fristil/skate.

 

Hur långa ska längdskidor vara för klassisk längdskidåkning?

För en vuxen som åker klassisk längdskidåkning brukar man i regel rekommendera längdskidor som är 20 cm längre än den egna kroppslängden. Däremot, om personen har tyngre kroppsvikt brukar man lägga på ytterligare centimetrar. Man lägger då på upp till 10 centimeter extra, eller totalt mellan 20 och 30 centimetern längre än den egna kroppslängden. Därför är det är det viktigt att alltid fråga en specialist innan du köper längdskidor så att just du kan få optimal längd för dina egna förutsättningar.
Exempel: Är du 180 centimeter lång och har normal vikt för din egen längd bör du välja en skida som är 2 meter lång.

 

Hur långa ska längdskidor vara för skate (fristil)

Längden på skidor för skate eller fristil är något kortare än i klassisk längdskidåkning. För en vuxen som väljer längdskidor för skate eller fristil skall man utgå från den egna kroppslängden och lägga på 10 till 15 centimeter extra för skidorna. Hur mycket beror även här på vikt. Dessutom är det viktigt att veta att om du skall tävla så får inte skidorna vara för korta. De får maximalt vara 10 centimeter kortare än din egen längd. Ett exempel är att om du är 180 centimeter lång så bör dina längdskidor vara runt 200 till 205 centimeter långa.

 

Hur långa längdskidor ska barn ha?

För barn som är upp till fyra år brukar man rekommendera skidor som är lika långa som barnet själv. För barn som är mellan fem till åtta år brukar man lägga på 10 till 20 centimeter på barnets egen längd. Om barnet är mellan 8 år och uppåt mot fullvuxen längd, hur går man då? Då kan man utgå ifrån antingen barnlängd eller vuxenlängd för längdskidor beroende på hur lång barnet eller tonåringen är.

 

Hur långa stavar ska man ha till längdskidor?

När man väljer stavar utgår man, precis som när man väljer skidor, från skidåkarens egen längd. Men även här skiljer sig längden åt vid klassisk längdskidåkning eller skate. För klassisk längdskidåkning bör längden på stavarna vara ungefär 84 procent av din kroppslängd. Stavar medan stavar för skate bör vara ungefär 90 procent av den egna kroppslängden. Oavsett längd brukar man rekommendera lätta, stadiga stavar. Regeln för stavar brukar vara att desto lättare de är, desto dyrare prissättning.

Lämna en kommentar