Skidskytte VM 2020

Värdstaden för VM i skidskytte 2020 blev Rasen-Antholz i Sydtyrolen i Italien och öppningsceremonin ägde rum den 12:e februari. Tävlingarna startades den 13 februari och avslutades den 23:e februari, vilket innebar knappt två veckor efter invigningen. Mästerskapen omfattade tolv tävlingar i skidskytte: sprint, jaktstart, masstart, distans och stafett för damer respektive herrar, samt mixed- och singelmixedstafett.

Under VM i skidskytte kallades värdstaden för Antholz-Anterselva. Det svenska namnet egentligen är Rasen-Antholz och Rasun-Anterselva är det italienska namnet. Staden är ett känt skidskyttemecka i italienska Sydtyrolen. Antholz-Anterselva däremot är det tyska namnet och det som skidskyttevärlden använder allt som oftast. Runt 98% av befolkningen i denna stad talar tyska. 2019 hölls VM i skidskytte i Östersund i Sverige efter en omröstning i Sankt Wolfgang i Österrike den 7 september 2014. Redan då var Rasen-Antholz den andra storfavoriten i röstningarna och kom tvåa med liten marginal.

 

Hur såg Sveriges VM trupp ut i Skidskytte VM 2020?

Sveriges VM-trupp bestod av:

För damerna tävlade: Hanna Öberg, Elvira Öberg, Linn Persson, Mona Brorsson, Anna Magnusson och Johanna Skottheim.
För herrarna tävlade: Jesper Nelin, Peppe Femling, Martin Ponsiluoma, Sebastian Samuelsson och Torstein Stenersen.

 

Vilket var Sveriges största medaljhopp i för Skidskytte VM 2020?

Även om både Jesper Nelin och Elvira Öberg hade utmärkt sig under det tidigare året var det Hanna Öbergs resultat inför VM som imponerade mest. Efter tre raka pallplatser kom en seger i det sista loppet då hon tävlade i Pokljuka vid slutet av 2019. Hon var även den av de tävlande i det svenska laget under VM i skidskytte 2019 från som tog flest medaljer under.

Elisabeth ”Bettan” Högberg hade utrspungligen en plats men petades från VM till förmån för Johanna Skottheim eftersom även Johanna hade utmärkt sig mycket udner den senasste tiden. Som plåster på såren fick Bettan pris för ”årets prestation”, vilket dock skapar ännu större frågetecken om landslagsbytet egentligen var så bra.

Förra årets SM-guldsvinnare, skidskytten Chardine Sloof, 27, lade tyvärr av efter den senaste säsongen och kommer därför ej att deltaga under Skidskytte VM 2020.

Överlag såg det ut att vara en riktigt bra trupp inför 2020 med goda chanser för medaljer, både hos damerna och herrarna. Ny tekniktränare för skidskyttelandslaget i år var Ola Ravald.

 

Vilka medaljer fick Sverige i VM i skidskytte 2020?

Det var också det största medaljhoppet, Hanna Öberg, som lyckades ta den medalj som blev Sveriges enda under VM i skidskytte 2019. Hon kammade hem bronsplatsen i Masstart (12,5 km). Hanna Öberg har även utsetts till årets skidskytt 2020.

 

Medaljligan under Skidskytte VM 2020

Pl. Nation          Guld Silver Brons Totalt

1 Norge                6         3         2       11
2 Frankrike         3        2          3       8
3 Italien               2        2          0       4
4 Ryssland          1        0           1      2
5 Tyskland          0       4           1      5
6 USA                  0        1           0      1
7 Tjeckien           0        0          2      2
8 Sverige             0        0          1       1
9 Ukraina            0        0          1       1
10 Österrike        0        0          1       1
Totalt                   12      12         12     36

 

Hur sändes skidskytte-VM?

Sveriges Television och Discovery Networks fick rättigheterna till skidskytte-VM. Loppen som sändes i SVT samt i Eurosport gick även att streama på SVT Play.

Lämna en kommentar