Så kan du finansiera ny utrustning 

Då ett par slalomskidor av standardkvalitet med tillhörande bindning kostar cirka 15 000 kronor kan det vara svårt att ha råd med att finansiera hela kostnaden på en gång. Som en konsekvens av det har vi i den här artikeln som avsikt att berätta hur du kan finansiera din skidutrustning.

Det är viktigt att tänka på att skidutrustning är dyrbar, i synnerhet när det kommer till skidutrustning för skidåkare som tävlar på elitnivå. Kostnader för att valla sina skidor är alltid försumbar i jämförelse med vad skidutrustningen kostar.

 

4 sätt att låna till din skidutrustning

  1. Snabblån: Har i regel en ränta på mellan 10 och 40 %.
  2. Privatlån: Har i regel en ränta på mellan 5 och 10 %.
  3. Höj ditt bostadslån: En ränta på cirka 1,5 % tillkommer.
  4. Medlemslån: Har oftast en ränta på mellan 5 och 10 %.
  5. Kreditkortslån: Har oftast en ränta på mellan 15 och 25 %.

Nedan pratar vi mer om de låneformer som precis nämnts i större detalj.

 

1. Ta ett snabblån för att köpa ny skidutrustning (ca. 25 % ränta)

Om dina skidor exempelvis går sönder eller blir stulna dagen innan en viktig tävling och du bara måste ha ett nytt par, då kan ett snabblån vara en bra lösning. Snabblån erbjuder som namnet antyder en snabb utbetalning, men räntekostnaden är oftast hög och ligger i regel på cirka 25 %.

Om du tar ett snabblån kan du till och med få pengar på kontot samma helg. Men trots att så är fallet ska ett snabblån alltid ses som en nödlösning och inte ett långsiktigt finansieringsalternativ, oavsett orsak.

 

2. Ta ett privatlån för att köpa ny skidutrustning (ca. 7,5 % ränta)

Ett privatlån är alltid det bästa valet såvida du inte tvingas panikköpa ett par nya skidor. Räntan är låg, och avbetalningstiden är flexibel. Utöver detta ligger utbetalningstiden i regel bara på mellan en och tre arbetsdagar.

 

3. Höj ditt bostadslån för att köpa ny skidutrustning (ca. 1,5 % ränta)

Att höja sitt bostadslån kan vara en bra idé om du äger din egen bostad och fastigheten dessutom är lågt belånad. Du betalar i detta fall en mycket låg ränta för ditt skidinköp, men det är förvisso krångligt att höja sitt bolån. Främst då ett samtal med en bankmedarbetare nästan alltid krävs.

Du kan även bli tvingen att amortera mer på ditt bolån såvida skidinköpet bidrar till att bostadslånet uppgår till minst 50 eller 70 %. Du kan läsa mer om du regler som gäller för amorteringskrav för bolån på Finansinspektionens webbsida.

 

4. Ta ett medlemslån för att köpa ny skidutrustning (ca.7,5 % ränta)

Om du är medlem i ett fackförbund kan du ta ett så kallat medlemslån för att finansiera din skidutrustning. Räntan ligger vanligtvis på cirka 7,5 %, och det är alltid en storbank som möjliggör lånet. Mer specifikt får alla medlemmar ta del av exakt samma lånevillkor, på gott och ont.

Personer som sitter i en god ekonomisk sits får därmed ta del av en högre ränta än vad som är brukligt, medan personer som har en dålig ekonomi gagnas och får ta del av ett billigare lån på andra låntagares bekostnad.

 

Läs mer: Dessa regler gäller för skidskytte.

 

5. Ta ett kreditkortslån för att köpa ny skidutrustning (ca. 20 % ränta)

Med ett kreditkort har du alltid en buffert som du kan nyttja när du väl behöver den. Det är dock relativt dyrt att delbetala med ett kreditkort, men om du betalar hela månadsfakturan på en gång tillkommer förvisso inga kostnader för ränta.

Utöver detta inkluderas i regel en reseförsäkring och i många fall även ett bonusprogram där du samlar bonuspoäng. Poängen kan du växla in mot produkter i en poängbutik, och om det i stället är cashback som gäller kan du använda din cashback-bonus för att betala av på månadsfakturan.

Lämna en kommentar