Under den vintersporten skidskytte, som också är en olympisk gren, tävlar skidåkande skyttar genom en längdåkningsbana med skjutbanor strategiskt utplacerade. Skytten stannar upp och skjuter mot målen med en specialdesignad .22-kaliber gevär. Med jämna mellanrum stannar konkurrenterna upp på skjutbanor för att avlossa skott på fem mål.
Avståndet till målet
Avståndet från skytens position på skjutbanan och måltavlan ligger alltid 50 meter (eller 164 fot) bort. Tävlanden i skidskytte behöver kunna skjuta både stående och liggande. I tävlingen består målen på varje skjutbana av fem svarta, runda tavlor. Skytten får ett skott för varje tavla. Då skytten träffar ett mål täcks den över automatiskt med vitt. När skyttarna står upp och skjuter är tavlorna 115 mm stora. När de ligger ner är målen 45 mm stora. Även om skjutposition och storleken på tavlorna skiljer sig åt i skjutbanorna, så kvarstår avståndet alltid till 50 meter och är alltså detsamma. Skidskytten tävlar i olika grenar, men avståndet till tavlan är alltid 50 meter och förblir alltså densamma i samtliga grenar.
Olika regler, samma avstånd.
Det finns variationer av sporten skidskytte i olika länder som använder sig av andra regler och andra utformade tavlor än de som är den internationella standarden och i de olympiska spelen. Även om avstånden från skytten till måltavlan har sett olik ut, brukar de flesta variationer av skidskytte anpassa avståndet till tavlan för att kunna träna på de avstånd som gäller för de internationella tävlingarna. Att träna på att kunna stanna upp och skjuta just på det exakta avståndet, 50 meter, är mer eller mindre gemensamt för alla som tävlar i skidskytte, oavsett andra regler.