Allmän info

Här har vi samlat viktig information som du kan behöva veta inför ditt besök på skidskyttestadion, för att få bästa möjliga upplevelse. För samlad information om hur trafik och Östersunds Skidstadion påverkas under VM klicka här.
Saknar du något? Maila oss gärna på info@2019ostersund.se

Att göra i Östersund
Östersund har ett stort utbud av aktiviteter och sevärdheter. Östersunds turistbyrå hittar du i centrala Östersund på Rådhusgatan 44. Turistbyrån är under VM öppen 9-21 samtliga dagar förutom söndag 17 mars då öppettiderna är 9-19. (Ordinarie öppettider måndag-fredag 11-17) och går även att nå via www.visitostersund.se eller 063-701 17 00
Arenan
Nationalarenan i Svenskt skidskytte ligger ungefär 2 kilometers gångväg nordost om centrum. Illustrationen nedan är klickbar och ger dig en överblick över arenans olika funktioner.

För att se hur tillgängligheten till Östersunds Skidstadion påverkas för allmänheten under VM-perioden läs mer här.

Avstängda vägar
» Rådhusgatan mellan Biblioteksgatan och Hamngatan/Busstorget och även en del av Postgränd kommer att vara permanent avstängd 2-17 mars.

Ceremonikvällarna mellan klockan 18 och 22 under tidsperioderna 6-10 mars, 12-14 mars och 16 mars, utökas avspärrningsområdet till: Rådhusgatan från Samuel Permansgatan till Hamngatan. Även Biblioteksgatan blir avstängd från Södra Gröngatan till Turistbyrån.

Under ceremonikvällarna kommer det finnas en öppningsbar räddningsväg vid korsningen Södra Gröngatan och Biblioteksgatan.

» Väg E45/Litsvägen stängs av för all trafik mellan rondellen vid Jämtkrafts Arena och rondellen Genvägen 1-17:e mars.

» För samlad information om hur trafik och Östersunds Skidstadion påverkas under VM klicka här.

» Parkeringar och andra alternativ att ta sig till arenan hittar du här.

Barnvagnar
Alla åldrar är välkomna på VM, men tänk på att det är ett vinterevenemang och att framkomligheten med barnvagn kommer vara begränsad, speciellt i spårområdena.
Förbjudet att medta på arenan
» Alkohol
» Brandfarliga vätskor
» Egna grillar
» Husdjur är förbjudna på stå-läktaren. Besökare med husdjur hänvisas till spårområdets publikplatser.
» Kamera med blixt
» Paraply
» Pyrotekniska pjäser såsom fyrverkerier och bengaliska eldar.
» Radiosändare (Babywatcher, com radio etc)
» Vapen
*kontroll sker vid ingången
Hund
Även våra fyrbenta vänner är välkomna på skidskytte, men ej på läktarna utan endast i spårområdena. Hunden ska vara kopplad.
Kameror
Kameror får medföras och användas för privat bruk. Dock får blixt inte användas mot åkarna.
Parkering
Parkering kommer finnas i anslutning till arenan men den är begränsad och vi ber därför de som har möjlighet lämnar bilen hemma och istället promenerar, cyklar, åker buss eller SJs minitåg upp till Arenan. Förstärkt busstrafik mellan Östersunds centrum och Arenan kommer att finnas anpassat efter tävlingstiderna.

Karta över parkeringarnas placering hittar du här.

Radio
FM Radiomottagare får medtas på området. För radiosändare måste speciellt tillstånd ges av arrangören.
Reklam & Annonsering
Kommersiell reklam i form av vepor, flaggor och liknande är inte tillåtet inom publikområdet. Eventuella sådana kommer att avlägsnas.
Samhällsinformation
Samlad information om hur trafik och Östersunds Skidstadion påverkas under VM, samt info om hur du enklast tar dig till arenan samlat i ett dokument – klicka här.
Sjukvård
» Sjukvårdspersonal finns på plats på arenan. Kontakta funktionär om du behöver hjälp eller vid akuta fall ringa 112

» Vissa hälsocentraler i Östersund bemannar och håller öppet i utökad omfattning under Skidskytte-VM. Läs mer på www.1177.se

Sverige – lagar & bra att veta
» Alkohol (högprocentig och vin) kan endast köpas på Systembolaget.
» Bilkörning under alkoholpåverkan är olagligt och straffbart.
» Innehav och bruk av narkotika är olagligt och straffbart.
» Sexköp är olagligt och straffbart. Vid misstanke tipsa gärna Polisen på 114 14.
Utrymning
Vid eventuell nödsituation och utrymning ska åskådare följa funktionärernas instruktioner som leder dig till ett säkert område.
Åskådaretikett
Det är tradition och kutym att samtliga atleters prestationer hyllas, oavsett nationstillhörighet och placering i tävlingen. Det är förbjudet att uppträda störande. Du får som åskådare inte ge atleterna information eller fördelar gentemot andra tävlande.