Dramatik till sista stavtaget duell Sebbe mot Fourcade

Drygt 20 000 åskådare fick valuta för pengarna och uppleva två VM-stafetter med dramatik till sista stavtaget. Utdelningen för Sverige blev också minst sagt godkänt. Silver till damerna är precis som i OS medan sjundeplatsen bland herrarna inte når upp till OS-guldet från i fjol. Men OS- resultatet var i överkant. Skidskytte är en sport som kan slå åt båda håll. I herrarnas nationsranking är Sverige just sjua.

Efter det svenska bronset i singelmix lovade Sebastian Samuelsson Johannes Thingnes Bø en kamp. Nu blev det i stället en kamp mot tidigare skidskyttekungen Martin Fourcade. En kamp betydligt längre ned i listan än Sebbe hoppades på.

Fransmannen var totalt under isen och drog på sig två straffrundor. Han gick på slutrundan ut fem sekunder före svensken, som gick ifatt. Det blev en upploppsduell där duon kom lite nära varandra. Sebbes stav bröts och Sverige protesterade, dock utan resultat. Med bara en stav fick Sebbe och Sverige nöja sig med sjunde plats. Precis den placering Sverige har i herrarnas nations cup.

När Sveriges lag presenterades var det många som ifrågasatte Fredrik Lindström på herrsidan och Anna Magnusson på damsidan. Men Wolfgang Pichler vet vad han gör. Frågetecknen blev utropstecken. Anna Magnusson förde fram Sverige från fjärde plats till ledning efter felfri skjutning och bra åktid (4:e bästa på sträckan). Inklusive skjutningen var hon tre, bara tio sekunder efter Denise Herrmann i Tysklands medaljsnuddande lag. I herrstafetten växlade Fredrik Lindström visserligen bara som åtta, men marginalen fram till ledande Ryssland var bara hanterbara åtta sekunder.

För dagen var det lagens stjärnor som missade. Hanna Öberg svarade för fem av damlagets sex extraskott och Sebastian Samuelsson behövde lika många. Det är nära till hands att skylla på deras mastiga program. Stafetterna var deras sjätte tävling på tio dagar. Att göra det i ett VM på hemmaplan kräver mycket både psykiskt och fysiskt.

Till och med Johannes Thingnes Bø i Norges defilerande herrlag saknade rätt skärpa i stående. Han har haft samma program, dessutom med medalj i varje lopp. Men ingen skugga skall fall på den svenska stjärnduon. Hanna har tagit guld, silver och brons. Sebastian Samuelsson har visserligen bara mixedbronset, men han ligger två år längre bak i utvecklingskurvan, men har ändå avsevärda meriter.

Både herr- och damlagen är framtidslag, som kan hålla till och med över ett par olympiska spel framöver. Kanske alltså till OS 2026, var det nu blir. Blir det i Sverige hade det varit häftigt om skidskyttet hamnade här. Här finns inte underlag för storpublik som i tätbebyggda Mellaneuropa. Men här finns andra kvalifikationer och Norge ligger på hyggligt reseavstånd. Det syns både på läktare och vid ceremonin på ”Medal Plaza”

Sträcktider mm säger inte allt, men svenskfacit kan vara på sin plats.
Damer
Linne Persson 17.27,9 (0) 4:a ; 15.35,9 (1.36,7)
Mona Brorsson 18.04,8 (1) 4:a; 15.57,1 (1.58,4)
Anna Magnusson 17.52,8 (0) 3:a; 15,57,9 (1.40,1)
Hanna Öberg 18.56,2 (5) 10:a;16.20,7 (2.20,6)

Herrar
Fredrik Lindström 17.43,3 (1) 8:a; 15,53,9 (1.37,3)
Jesper Nelin 18.04,6 (3), 4:a; 16.04,9 (1.48,1)
Martin Ponsiluoma 18.52,7 (2) 9:a; 16.48,8 (1.49,7)
Sebastian Samuelsson 19.00,5 (5) 7:a; 16.28,0 (2.20,2)

Siffrorna avser: Total sträcktid (bom) sträckplacering, åktid samt inom parentes (tid på vallen inklusive skytte)

I ren skidtid hade både Nelin och Samuelsson näst bästa på sina sträckor, bara 7,1 resp 3,7 sekunder efter sträckans snabbaste. I dag var det skytte som brast med elva extraskott.

Text & Foto: Thord Eric Nilsson