Norsk seger även i herrstafetten

Norge var bäst även i herrarnas stafett. Kvartetten Lars Helge Birkeland, Vetle Sjåstad Chritiansen, Tarjei Bø och Johannes Thingnes Bø tog, inför drygt 20.000 åskådare på plats, en överlägsen seger, 38 sekunder före tvåan Tyskland och dryga minuten tillgodo på Ryssland på bronsplats. Sverige var med i kampen om medaljerna en bit in på den sista sträckan men Sebastian Samuelsson hade en dålig dag på skjutvallen och slutade sjua.

Det var många om budet under den första halvan av stafetten. Frankrike, Ryssland och Italien fick en liten lucka på den andra sträckan men sju nationer fanns jagande i närheten. Avgörandet föll på den tredje sträckan där Norge kopplade ett fast grepp om tävlingen genom Tarjei Bø. Den äldre brodern Bø fick ett litet försprång efter det liggande skyttet och efter stående hade han avgjort tävlingen. När han växlade över till lillebror Johannes Thingnes var marginalen till tvåan Frankrike och trean Tyskland lite drygt 43 sekunder.

Sådana straffsparkar bränner inte JT Bø, även om han gjorde ett gott försök i det avslutande ståskyttet… Där missade han tre av skotten i grundserien och bjöd in några avmotståndarna. Men den norske världsstjärnan samlade ihop sig och satte extraskotten. Därmed var stafetten avgjord och Norges slutman kunde defilera hem ytterligare ett guld till mästerskapens klart främsta nation. Det här var Norges femte guld och nionde medalj här i Östersund. Med en flagga i näven kunde han glatt vinka till publiken på vägen in mot mål.

Bakom suveräna Norge tog Tyskland silvermedaljen medan Martin Fourcade sköt bort Frankrikes alla medaljchanser när han drog på sig två straffrundor i det sista stående skyttet. Frankrike rasade ned till en slutlig sjätteplats. Bronset togs nu av Ryssland.

Sverige var länge med i kampen om en pallplats. Fredrik Lindström gjorde en stark förstasträcka, Jesper Nelin var ännu bättre på den andra och Martin Ponsiluoma höll Sverige kvar i medaljracet på den tredje, Martin skickade ut slutmannen Sebastian Samuelsson bara 20 sekunder efter Frankrike och Tyskland.

Men Sebastian hade ingen bra dag; tre extraskott i liggande och två i stående grusade alla chanser för Sverige. Och typiskt för Sebastian den här dagen så strulade det också på upploppet där han fajtades med Martin Fourcade om en sjätteplats när Fourcade trampade av ”Sebbes” stav i en ”närkamp” på spurtrakan…
Sebastian Samuelsson om sin insats:
– Jag hade ju ett inspirerande läge men tyvärr så bommade jag för m,ycket. Dessutom blev jag trött i dag.

Mästerskapstävlingarna avslutas i morgon, söndag, med masstart för både damer (13.15) och herrar (16.00). Sverige har tre representanter med i damernas tävling, Hanna Öberg, Mona Brorsson och Linn Persson. I herrarnas tävling deltar Sebaatian Samuelsson bland de 30 som får åka.

Fullständigt resultat på www.biathlonresults.com
Ladda ner resultat här.

Text Agne Svärd
Foto Nordic Focus