Martin Ponsiluoma

Ponsiluoma gör VM-debut på hemmaplan

Martin Ponsiluoma, 23, får göra VM-debut på hemmaplan som en av fyra svenskar i onsdagens distanstävling.

– Det ska bli väldigt roligt, det verkar vara en häftig atmosfär kring tävlingarna, säger Martin.

Övriga tre i det svenska laget är Sebastian Samuelsson, Jesper Nelin och Peppe Femling.

En lättare förkylning har hållet Martin Ponsiluoma utanför laget under den första halvan av VM. Men efter fyra träningspass tycker chefstränaren Wolfgang Pichler att det är dags för Östersundssonen att kliva in i VM.

– Det ska bli spännande att se hur kroppen reagerar, det har väl känts lite så där i träningen, berättar Martin när det svenska herrlaget möter pressen.

Martin gör nu sin bästa säsong i världscupen. Inför avslutningen ligger han på 39:e plats i den totala sammanställningen (Sebastian Samuelsson är bäst av de svenska herrarna på 25:e plats) med en tredjeplats vid sprinttävlingen i Nove Mesto som särklassigt främsta resultat.

– Säsongen har gått över förväntan och ger mig energi att fortsätta den här satsningen, säger Martin.

Störst förhoppningar tillmäts givetvis Sebastian Samuelsson, ”Silver.Sebbe” från OS i Pyeongchang för ett år sedan. Så här långt i VM har han visat upp en stark skidåkning medan det klickat i skyttet. Därför har heller inte resultaten kommit.

Sebastian:

– Åkformen är väldigt bra och det känns super att få fortsätta tävla. Och snart kommer jag att träffa med skotten också, det är ofta tillfälligheter som avgör om man lyckas eller misslyckas. Men jag hoppas att det är fler än Linn Persson som kan skjuta fullt (i mixstafetten, reds anm). Och skjuter man fullt har man gjort en extremt bra prestation, det är absolut en utmaning att skjuta bättre än sitt snittresultat.

– Mentalt är det inte så mycket att göra, jag har varit förberedd på att det är en annorlunda situation att VM-tävla på hemmaplan. Uppmärksamheten har varit den som jag hade förväntat och mest har det varit positivt.

Jesper Nelin har blandat högt och lågt så här långt men var i alla fall nöjd med åkningen i söndagens jaktstart medan Peppe Femling hade en svart dag i sitt hittills enda VM-lopp, sprinten i lördags där han bommade fem skott.

– Men jag brukar kunna sätta skotten bättre i distanstävlingen, tröstar sig Peppe inför onsdagens uppgift.

Fredrik Lindström saknas i den svenska uppställningen men enligt Wolfgang Pichler var det aldrig aktuellt att den svenske veteranen skulle åka distansen.

– Nej, 20 kilometer ingick inte i planen, berättar Pichler.

Däremot hade Fredrik och ledningen hoppats att insatsen i sprinttävlingen skulle ha varit tillräckligt bra så att han även hade fått åka jaktstarten. Så blev det nu inte, därför fick planen att få Fredrik i form till lördagens stafett revideras. Istället för att tävla blev det ett rejält intervallpass samt ett tvåtimmars distanspass i lugnare fart. Om det sedan räcker återstår att se…