Norge och Tyskland breddmässigt bäst

Även om världsettan Johannes Thingnes Bø hade en dålig dag och kom på nionde plats gjorde Norge en bra breddinsats som gott och väl matchade Tyskland även om Arnd Peiffer var dagens suverän, främst tack vare att han var en av dagens tre nollskyttar.

Åkmässigt höll han också bra klass, men blev ifattåkt av en överman. Fransmannen Simon Desthieux var dagens snabbaste i ren åktid. Peiffer var 1.10 långsammare än fransmannen och noterade dagens nionde åktid, några sekunder efter Sebastian Samuelsson dagens bästa svensk både totalt och i åktid. Men inte skjutmässigt, där han var nr 87(!) och förlorade nästan en minut till skjutsnabbe tysken Erik Lesser (11:a totalt). Men säkert lönade det sig att ta god tid på sig i det blåsiga vädret.

Segrande Arnd Peiffer har gott om medaljer, men det var den första på just distans. Tvåan Vladimir Iliev, Bulgarien, var en skäll. Han hade placeringarna 38-37 i de tidigare loppen och tog nu sin första pallplacering.
– Jag visste att jag hade chansen och gav allt på sista varvet, sa den 31-årige bulgaren.
Trion på pallen har alla passerat 30, vilket understryker den mer än tio år yngre Sebastian Samuelssons prestation. Tarjei Bø snuvade honom på bronset, men det var kanske bra för familjebalansen. Lillebror Johannes har ju vunnit det mesta i år.
– Jag var väldigt fokuserad på sista skottet och ville inte riskera en ny fjärdeplats, sa Tarjei.

Svenskarna hade, bortsett från Sebastian, ingen bra dag skjutmässigt sett, vilket gjorde att kvartettens placeringar blev 4-28-47-67. Hoppas det inte oroar stafettuttagningen. Jesper Nelin hade 35:e åktid, Martin Ponsiluoma var nr 49 och Peppe Femling 59. Sveriges herrar blir inte stafettfavoriter, men har skällt tidigare. Flera gång till och med.

Man kan jämföra platssiffrorna med de tre toppnationerna:
Norge 3-8-9-8 = 38
Tyskland 1-11-12-20 = 44
Frankrike 6-12-19-36 = 76

Fullständigt resultat på www.biathlonresults.com
Ladda ner resultat här.

Text: Thord Eric Nilsson
Foto: Nordic Focus