Barngruppen Snowstars sjunger segrarnas nationalsånger

Vägen till VM – del 8

Tävlingarna blev en arrangörsmässig fullträff

VM-tävlingarna i Östersund 2008 blev mer en arrangörsmässigt än sportslig framgång. Med sammanlagt 120 000 åskådare kan man tala om succé. 

Men på den aktiva sidan blev de svenska framgångarna inte vad man hoppats. Det verkliga hemmahoppet Anna Carin Olofsson (Zidek), olympisk mästare 2006, blev med barn, ett havandeskap som påverkade säsongen avsevärt.  Helena Jonsson (Ekholm) som sedan länge etablerat sig i Östersund hade just börjat sin karriär och blev femma i masstarten. Duon bidrog till fjärdeplatsen i mixedstafetten, Sveriges bästa placering i hela VM.

Tyskland, Norge och Ryssland dominerade VM-veckan. På damsidan tog Tyskland nästan allt. Andrea Henkel vann två individuella lopp och ingick i Tysklands  guldlag i damstafetten. Magdalena Neuner ingick i bägge guldstafetterna och tog dessutom en individuell titel, liksom Rysslands Ekatrina Jeureva.

Ryssland vann herrstafetten före Norge medan de individuella titlarna gick till Emil Hegle Svendsen (2) Ole Einar Björndalen (1 titel och på pallen i alla  lopp) samt Maxim Tchoudov (en distans). De två norrmännen hoppade inför den nu aktuella säsongen av möjligheten att försvara sina titlar i Östersund.

Arrangörsmässigt blev tävlingarna alltså en ny fullträff. Det är en tuff uppgift att locka publik till drygt en veckas VM-tävlingar, men Östersund lyckades bra. Nu hade man för första gången sparat snö för att vara hundraprocentigt säker om det blev en snöfattig vinter. Den fasta läktaren kompletterades med extra läktare och det var för det mesta fullsatt. Ett mäktigt inslag var barngruppen Snowstars som sjöng nationalsångerna på segrarnas eget språk.

Bild

Barngruppen Snowstars gör succé när de sjunger nationalsångerna på segrarnas egna språk.

 

Under de närmaste veckorna kommer Thord Eric Nilsson att presentera glimtar ur skidskyttets bakgrund och historia. Thord Eric, sportjournalist sedan 1964, var under åren 1971-2005 sportchef på Östersunds-Posten och har under pensionsåren medverkat med texter och bilder från de stora skidkyttearrangemangen i Östersund.

 

 

Här kan du läsa de tidigare artiklarna i serien:

Vägen till VM – del 1

Vägen till VM – del 2

Vägen till VM – del 3

Vägen till VM – del 4

Vägen till VM – del 5

Vägen till VM – del 6

Vägen till VM – del 7