Bosse Jonsson Stadionchef

Möt stadionchefen Bosse Jonsson

Med erfarenhet och rutin drar Bosse i alla strängar som gäller arenaområdet. Han är högst ansvarig för den fysiska uppbyggnaden av Skidskytte-VM och vi mötte upp med honom för att få en inblick i hans dagliga arbete.

Vad innebär din roll som stadionchef i VM-organisationen?

Jag är högst ansvarig för den fysiska uppbyggnaden av hela arenaområdet. Det omfattar allt från stadion, tävlingsområdet och publikområdet till elen, renhållningen, media och service. Mer exakt är jag alltså samordnare av alla uppbyggnadsaktiviteter vilket även inkluderar upphandlingar och tidsplanering. Koordinator som man skulle säga på modernt språk.

Vad är det roligaste med rollen som stadionchef inför VM 2019?

Det allra roligaste är utmaningen i att få alla olika funktioner att fungera i tid, rum och resurser. Det är lite som att bygga en pyramid, där alla bitar ska falla på plats och som man sedan kan stå och titta på och vara stolt över. Sedan är det självklart kul med storheten i evenemanget och allt vad det innebär med tävlingar, besökare och mediauppmärksamhet!

Vilken är den största utmaningen i rollen som stadionchef?

Den allra största utmaningen är att tillgodose och samordna alla olika intressen och behov så att alla blir nöjda och glada. Det är många olika intressen att ta hänsyn till och dessa är ständigt föränderliga. Både leverantörer och operatörer har önskemål och det är min uppgift att se till att dessa blir uppfyllda.

Du var även med vid VM 2008, vad hade du för roll då?

Jag hade samma roll då som nu, men jag var anställd av Östersunds kommun år 2008. Även fast jag har samma arbetsuppgifter är det mycket som har förändrats på 11 år och det går inte att jobba helt och hållet på rutin. Idag är det högre krav från bland annat media, samtidigt som vi arbetar mer aktivt för ett hållbart evenemangt.

Vad är ditt bästa minne från 2008?

Jag har två väldigt fina minnen från vårt senaste VM. Det första är när TV zoomade in mig på första tävlingsdagen när jag satt i en vilstol längs spåret med en termos i ena handen och en macka i den andra. Mitt mål är att varje byggprojekt jag åtar mig ska vara så pass planerat att jag ska kunna luta mig tillbaka i en vilstol första dagen och veta att “Nu är det bara att köra”. Mitt andra minne är stunden när den sista åskådaren lämnat arenaområdet efter sista blomsterceremonin på sista tävlingsdagen och jag stod själv på läktaren när alla lamporna släcktes. Då kände jag “Det gick ju bra det där!”

Det är mindre än 75 dagar kvar till VM, i vilket skick är stadion nu? Hur långt har ni kommit?

Vi har kommit igång ordentligt och påbörjat alla grundjobb. Vi har genomfört alla markarbeten vi var tvungna att göra innan kylan kom och vi har rest de tält där det finns mycket arbete att göra i. Planeringen är klar till 80%. Jag hade önskat att vi var längre fram men vi är där vi är på grund av yttre förutsättningar som vi inte kan styra över, bland annat inväntar vi slutgiltiga svar om medias behov och sponsorers aktivering. Men VM kommer absolut bli av, det kommer bli jättebra! Jag är inte orolig.