Östersund-Varna

Vägen till VM – del 7

Östersund triumferade över Olympiska Pyeong Chang

Östersund hade fått konstsnömöjligheter redan 1994, men de förbättrades ständigt. Men att spara snö från ett år till ett annat var ännu inte aktuellt. Kapaciteten ökades dock. Men än så länge var man beroende av kylan perioden före tävlingarna då snö tillverkades och spreds med hjälp av traktorer och gödselspridare. Det räckte alla gånger, men det blev mycket skottande.

Det omdiskuterade vattentornet Arctura kompletterade den fina bilden av Östersund och gav med sin restaurang många möjligheter. Dessutom är det en fin bakgrund till skidstadion. Östersund sökte på nytt VM 2007 och avancerade uppåt i ”turordningen” genom att vid kongressen i Nice bli tvåa efter föregående tvåan Hochfilzen. Säsongen 2003-2004 fick Östersund ingen världscup, men arrangerade 2004 åter Militära-VM på skidor där skidskytte är en gren.

Samtidigt tog man sats för den bästa och mest lyckosamma kampanjen för att få VM. Kongressen hölls i Varna, Bulgarien dit Östersund åkte med en stor delegation där landshövdingar Maggi Mikaelsson och Björn Ericsson var de prominenta inslagen. Den senare, landshövding i Östergötland, var Svenska Skidskytteförbundets ordförande. När allt var klart kunde landshövdingarna svänga runt i en riktig segerdans. Med fanns t ex, även populära Magdalena Forsberg med familj och som underhållare Torgny ”Kingen” Karlsson. Den senaste gjorde sådan succé att man gärna velat ha honom till stadens underhållningsställen.

Resurserna var fortfarande begränsade i förhållande till konkurrenterna. Men nu hade Östersund skaffat sig ett enormt renommé. Att man under december 2002 kunde rädda Hochfilzens och Pokljukas arrangemang var ytterligare en fjäder i hatten. Till Sloveniens tävling bussades ett 50-tal funktionärer till Östersund. Men Östersunds stab skötte allt runt omkring. Östersund arrangerade den säsongen tre världscupveckor.

Insatsen vid IBU-kongressen i bulgariska Varna var kanske det främsta Östersund gjorts i arrangörskonkurrens. Staden tog hem VM 2008 och olympiska kandidaten PyeongChang i Korea fick vänta med sitt VM till 2009. Koreanerna blev som bekant sedan OS-arrangörer 2018.

Åke Hjelm som varit med under hela Östersunds skidskytteresa tog fram fyra orsaker till att Östersund fick VM:

¤ En ständigt pågående utveckling av arenan

¤ Fantastiska funktionärer

¤ Närheten till allt

¤ Vi räddade IBU:s världscup 2002-2003 genom att ta över två arrangemang

¤ Rent spel i alla sammanhang.

På vägen mot VM var det naturligt med världscuparrangemang alla år och då som inledning av hela cupen. Undantag blev VM-säsongen 2008, liksom även den nu aktuella. VM fick räcka.

 

Bild
Gänget som tog hem VM 2008 till Östersund. I gänget ingick även en egen kock (röd tröja).

 

Under de närmaste veckorna kommer Thord Eric Nilsson att presentera glimtar ur skidskyttets bakgrund och historia. Thord Eric, sportjournalist sedan 1964, var under åren 1971-2005 sportchef på Östersunds-Posten och har under pensionsåren medverkat med texter och bilder från de stora skidkyttearrangemangen i Östersund.

 

Här kan du läsa de tidigare artiklarna i serien:
Vägen till VM – del 1
Vägen till VM – del 2
Vägen till VM – del 3
Vägen till VM – del 4
Vägen till VM – del 5
Vägen till VM – del 6