Vägen till VM – del 3

Klas Lestander tog historiens första OS-guld i skidskytte

28-årige Klas Lestander från Arjeplog blev historisk genom att vinna skidskyttets första olympiska tävling i Squaw Valley 1960. Svenskar som segrare i första VM och första OS gav den nya grenen en bra start i vårt land. I Sverige gick grenen då under namnet olympiskt skidskytte för att skilja den från vår svenska mer skytteinriktade nationella skidskytte.

Klas fick en riktig fullträff i OS, premiären som annars gav sämre svenskt resultat än väntat. Fullträffen bestod av 20 fullträffar. För första gången i större sammanhang sköt en tävlande full pott på de fyra stationerna varav bara den sista bestod av stående skytte. Klas var mycket noggrann och tog av sig skidorna vid liggande skytte. Det var många konkurrenter som åkte fortare, men sköt betydligt sämre. Tvåan, Antti Tyrväinen, som bara var 36 sekunder efter svensken hade bara 16 träff och med tanke på att tillägget per bom var två minuter ser man att det var skillnad i åktid. Favoriten Alexander Privalov från Sovjet åkte nästan fem minuter fortare än Klas, men det fattades en och en halv minut i totalmarginalen. Vid sista stationen hade han fortfarande stor guldchans, men fick bara två träff.

Näst bäste svensk var Tage Lundin från Stensele med en 12:e plats, Sven Agge var 16:e och premiärvärldsmästaren Adolf Wiklund bara 19:e av 30 deltagare. Wiklund hade en av de bästa åktiderna, och fin träffbild, men tyvärr låg den en aning fel och det blev bara 8 träffar på 20 skott.

Snabbast i spåret var de franska deltagarna, som egentligen var längdspecialister. Norrmannen Ola Waerhaug var näst bäste skytte med 19 träff. Sverige, Finland, Sovjet, Norge och Frankrike med framträdande namn, det påminner lite om nutid. Men många nya nationer har kommit med i toppbilden.

Olympiamästaren Tage Lestander från Långviken i Arjeplog började egentligen som längdåkare.
– Jag var långt fram som junior, men råkade under första senioråret ut för en skada i byggjobbet. Så småningom kom jag igen och då blev det nationellt skidskytte, berättar han. Trots sina 87 år håller han sig pigg.
– Synen och skyttet fungerar fortfarande bra. Jag fällde en stor älgoxe vid höstens jakt.

Efter OS blev det inte samma fullträff för Klas. Vid VM i Umeå räckte insatsen till ett inofficiellt lagbrons.
– I SM-sammanhang missade jag och fick en del andraplatser, men jag tror att det blev sammanlagt åtta lagtitlar.

När det var VM i Östersund 2008 fanns Klas på plats som gäst.
– Nu får jag nog nöja mig med TV, säger han. Han blev jätteglad när en ny norrbottning, Hanna Öberg, tog OS-guld 68 år efter hans egen triumf i Mc Kinney Creek.

Film om GULD-KLAS, Klas Lestander, OS guld i skidskytte 1960 i Squaw Valley

 

Bilder
t.v. Klas Lestander med OS-guldet.
mitten. Klas Lestander med ledaren Olle Hederén som tar hand om mästaren.
t.h.
 Klas Lestander på jubileet i Östersund (SSF).

 

Under de närmaste veckorna kommer Thord Eric Nilsson att presentera glimtar ur skidskyttets bakgrund och historia. Thord Eric, sportjournalist sedan 1964, var under åren 1971-2005 sportchef på Östersunds-Posten och har under pensionsåren medverkat med texter och bilder från de stora skidkyttearrangemangen i Östersund.

 

Här kan du läsa de tidigare artiklarna i serien:
Vägen till VM – del 1
Vägen till VM – del 2