Bilder från VM 2008

10 år sedan VM 2008

Det har gått tio år sedan skidskytte-VM i Östersund 2008. En tävling som blev en verklig folkfest och succé med sammanlagt 110 000 åskådare.

Man minns gärna tröndern Emil Hegle Svendsens stora genombrott med två guld. Man anade då att en annan norsk dominant, Ole Einar Björndalen, hade fått en kronprins. Ole – veteran redan då – vann också flera medaljer, därav ett guld. På damsidan dominerade Tyskland med Andrea Henkel och Magdalena Neuner, som tillsammans tog tre av de fyra individuella titlarna samt både dam- och mixedstafetten (bara Neuner).

Tysklands segrande damstafettlag Martina Beck, Andrea Henkel, Magdalena Neuner och Kati Wilhelm.

Det var Östersunds andra VM-arrangemang i skidskytte. Men den första VM-tävlingen i Östersund, 1970, går inte att jämföra med den som avgjordes 38 år senare. Skidskyttet hade under åren förvandlats från något många främst betraktade som en militär affär till en populär TV-sport. Utan tvekan en av de allra bästa.

När VM avgjordes 1970 var det vid I5:s skjutbana några kilometer in på övningsområdet. På den tiden var det vapen av grövre kaliber som användes, för Sveriges del det för fältskyttarna normala vapnet Mauser. Grenarna var bara två och endast för herrar, en individuell tävling och en stafett. Dessutom tävlade juniorerna samtidigt. Världsmästaren individuellt 1970, Alexander Tichonov, var för övrigt IBU-pamp när det blev VM-dags i Östersund nästa gång.

2008 omfattade programmet även damer med samma antal grenar som herrarna, dvs fyra plus stafett. Dessutom en gemensam stafett med två herrar och två damer. Nästan skräddarsydd för Sverige med damessen Helena Jonsson (numera Ekholm) och Anna Carin Olofsson-Zidek samt Carl Johan Bergman och Björn Ferry på herrsidan, även de kapabla att kliva upp på pallen individuellt. Kvartetten hade tagit hem guldet året innan.

Publik VM 2008

Läktarna var välfyllda och totalsiffran blev 110 000 åskådare.

Nu blev det bara en fjärdeplats som samtidigt var Sveriges bästa under hemma-VM. Stafettlagen klarade en 6:e respektive 8:e plats. Bäst individuellt lyckades svenskarna i de begränsade masstartfälten. Björn Ferry var sexa och Helena Jonsson femma. Anna Carin Zidek hade blivit gravid så guld- och silvermedaljösen från OS två år tidigare nådde inte upp till sin rätta nivå.

Östersund bjöd på en skidskyttestadion av hög klass. En arena som graderats upp bit för bit under Östersunds världscupår och som fick en extra upprustning med bl.a. en stor läktare inför VM 2008. Media fick dock fortfarande gå över Litsvägen för att hitta sina arbetsplatser. Det fantastisk mediahuset blev ett senare bygge med sikte på VM 2019.

När Östersund 2004 äntligen – efter några försök – fick VM satte man faktiskt årets olympiaort PyeongChang på plats. Koreanerna fick nöja sig med att få VM 2009, året efter Östersund.

Kören Snowflakes

Barnkören Snowflakes framförde på ett imponerande sätt segrande nationers nationalsånger på rätt språk.

Utöver publikfesten i Östersund minns jag med glädje barngruppen Snowflakes som till kantor Marie Tängmarks ackompanjemang och suveräna ledning framförde nationalsångerna på respektive lands språk. Jag såg hur ryssarna häpnade över en ”skolklass” som sjöng nationalsången på ryska. Synd att guldspridningen gjorde att de bara fick sjunga den tyska, norska och ryska…

Jag skulle faktiskt önska mig något liknande i VM nästa år.

Text & Foto: Thord Eric Nilsson